Home Γατα Γατάκια! Πώς να κάνετε μια επιτυχημένη υιοθεσία

Γατάκια! Πώς να κάνετε μια επιτυχημένη υιοθεσία

by Anna Sagiakou
Γατάκια! Πώς να κάνετε μια επιτυχημένη υιοθεσία

Γνωρίζατε πως οι γάτες είναι το “αγαπημένο” κατοικίδιο της Αμερικής? Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι τόσο αγαπητές όσο τα σκυλάκια, όντας όμως και οι αγαπημένες του Internet, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα γατάκι. Η φροντίδα της γατούλας σας, διαφέρει πολύ από του σκύλου και οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι χώρου, αφοσίωσης και οικονομικοί και η ανταμοιβή σας θα είναι ένας πιστός σύντροφος για τα επόμενα δεκαπέντε, είκοσι, ακόμη και είκοσι δύο χρόνια. 

Η οικόσιτη γάτα θα πρέπει να παραμένει εντός του σπιτιού. Οι γάτες που δεν βγαίνουν από το σπίτι, ζουν κατά μέσω όρο 3 φορές περισσότερο, διότι δεν κινδυνεύουν να τις χτυπήσει αυτοκίνητο ή να τους μεταδοθεί κάποιος θανατηφόρος ιός. 

Λόγω της πληθώρας των γονιδίων των οικόσιτων γάτων, είναι ένα γενικά υγειές ζώο. Θα χρειαστεί ένα ετήσιο, τουλάχιστον, τσεκ απ, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση. Σε αντίθεση με το σκύλο, η γάτα δεν εμβολιάζεται ετησίως. 

Όσον αφορά την περιποίηση γούνας, ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα αρκεί. 

Γατάκια! Πώς να κάνετε μια επιτυχημένη υιοθεσία

Όταν θα πάρετε το γατάκι σας σπίτι, θα πρέπει να έχετε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα “εργαλεία”. Ένα άνετο μέρος για να κοιμάται, νεράκι και τροφή, άμμο και δοχείο όπου θα ανακουφίζεται και το κατάλληλο παιχνίδι. Η αλλαγή του περιβάλλοντος είναι μία πολύ στρεσογόνος εμπειρία για τη γάτα, γι’ αυτό θα επιχειρήσει να κρυφτεί. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα μέρος που θα μπορεί να το κάνει αυτό. Σε πολλές γάτες αρέσει να κρύβονται κάπου ψηλά. 

Το νέο σας γατάκι μπορεί να σας φοβάται. Καθίστε χαμηλά και διαβάστε κάτι κοιτώντας περιστασιακά προς την κατεύθυνσή του. Οι γάτες βρίσκουν το επίμονο βλέμμα απειλητικό, γι’ αυτό ανοιγοκλείστε της τα μάτια τακτικά με αργή κίνηση των βλεφάρων. Το παιχνίδι μαζί της θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει το φόβο της. Διαλέξτε ένα παιχνίδι που να ενεργοποιεί τα κυνηγετικά της ένστικτα και ταυτόχρονα θα παρέχει κάποια απόσταση από εσάς, που θα είστε και αυτός που θα το κινεί στο χώρο παρακινώντας τη να το πιάσει. Αυτό θα της δώσει το χώρο να σας εμπιστευτεί. Να ξέρετε πως ένα φοβισμένο γατάκι μπορεί να χρειαστεί βδομάδες, μήνες ή και χρόνια μέχρι να νιώσει οικεία κοντά σας. Μη παραλείπετε να την επιβραβεύεται και να παίζεται μαζί της, ώστε να κτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας. 

Γατάκια! Πώς να κάνετε μια επιτυχημένη υιοθεσία

 

Σίγουρα θα ξέρετε πως στις γάτες αρέσει να γρατζουνούν. Ένα ψηλό και σταθερό ονυχοδρόμιο είναι αρκετά οικονομικό και θα αποτρέψει το νεαρό αιλουροειδές σας από το να καταστρέψει τα έπιπλά σας. 

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι από εσάς να επιλέξουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο γατάκι από το δρόμο. Μη φοβηθείτε να το κάνετε μπανάκι, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει μερικώς και με την αποπαρασίτωσή του. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα αντιπαρασιτικό σπρέι ή αμπούλες, καθώς είναι βέβαιο πως θα έχει ψύλλους.  

Ένα γατάκι έχει απεριόριστη ενέργεια και θα σας χαρίσει ώρες διασκέδασης και γέλιου καθώς έχουν ένα μοναδικό χάρισμα να κάνουν τα πιο χαριτωμένα πράγματα! Ταυτόχρονα μπορούν να ζεστάνουν και την πιο ψυχρή καρδιά με το τρυφερό γουργούρισμά τους. Δώστε την ευκαιρία σε μία αδέσποτη γατούλα να σας αποδείξει τι εξαιρετικό κατοικίδιο μπορεί να γίνει. 

Σχετικα αρθρα